فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصورصادقی، علیرضاصادقی صفحات 1-20
    این پژوهش با هدف شناخت ارکان تشکیل دهنده «مدل عوامل برون سازمانی موثر بر توسعه نوآوری»، شناسائی روابط ارکان اصلی با یکدیگر و طراحی ساختار جامع مدل عوامل برون سازمانی موثر بر توسعه نوآوری در سازمان های پژوهشی انجام شد. برای تدوین چارچوب نظری مدل پژوهش، پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و اجرای مصاحبه های اکتشافی، مولفه های موثر بر توسعه نوآوری در سازمان های پژوهشی استخراج و از طریق روش پژوهش پیمایشی ارزیابی گردید. داده ها از طریق توزیع پرسش نامه بین 300 نفر از افراد جامعه آماری، جمع آوری و هر کدام از مولفه های اصلی مدل، مورد سنجش قرار گرفت. جهت بررسی روابط علی میان مولفه ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، مولفه «هوشمندی رقابتی» (از طریق تسلط بر فضای فناوری های در حال ظهور، جذب و انتقال دانش، درک آینده قبل از رقیب ها، رسیدن به آینده قبل از مشتری و پیش بینی تغییرات بازار) تاثیرگذارترین عامل و پس از آن بهره گیری از «مراکز علمی و پژوهشی» (با الگویابی، برون سپاری و جذب ایده) و در کنار آن مولفه «مشتریان» (از طریق انجام پژوهش بر اساس نیاز مشتری و مشارکت دادن وی در کلیه فرآیندهای طراحی و خلق نوآوری و همچنین کسب رضایت مشتری) عوامل مهم بعدی موثر بر توسعه نوآوری در سازمان های پژوهشی بودند.
    کلیدواژگان: توسعه نوآوری، هوشمندی رقابتی، مشتری، مراکز علمی و پژوهشی
  • لیلا نامداریان*، علیرضا حسن زاده، شعبان الهی، مهدی مجید پور صفحات 21-50
    زمانی می توان یک فعالیت آینده نگاری را موثر تلقی نمود که بتوان آثار و نتایج آن را به گونه ای مناسب در سیاست گذاری ملاحظه کرد. این موضوع به مفهوم آینده نگاری به عنوان ابزار هوشمندی سیاستی اشاره دارد. تا کنون چارچوبی برای نشان دادن نحوه اثرگذاری آینده نگاری بر فرآیند سیاست گذاری، ارائه نشده است، لذا پژوهش حاضر با هدف ارائه چارچوبی برای همراستایی آینده نگاری با سیاست گذاری، انجام شد. برای این منظور، روش شناسی ترکیبی با رویکرد طراحی اکتشافی ترتیبی مورد استفاده قرار گرفت. برای نشان دادن اینکه هر گام آینده نگاری، یک کارکرد برای هر گام سیاست گذاری دارد، ابتدا با استفاده از روش فراترکیب، چارچوبهای جامعی برای آینده نگاری و سیاست گذاری استخراج گردید. سپس با روش تحلیل تطبیقی پایدار، میان گام های استخراج شده برای آینده نگاری و سیاست گذاری و نیز کارکردهای سیاستی آینده نگاری همراستایی برقرار شد. در ادامه برای اعتبارسنجی چارچوب مفهومی پژوهش، آزمون دوجمله ای مورد استفاده قرار گرفت. برای گردآوری داده های کمی، پرسش نامه ای طراحی و توسط 15 نفر از خبرگان حوزه آینده نگاری و سیاست گذاری علم، فناوری و نوآوری کشور تکمیل گردید. کلیه فرضیه های پژوهش تایید شد و نتایج نشان دهنده اعتبار چارچوب پیشنهادی بود.
    کلیدواژگان: آینده نگاری انطباقی، هوشمندی سیاستی، سیاست گذاری مبتنی بر شواهد، فراترکیب، رویکرد اکتشافی ترتیبی، تحلیل تطبیقی پایدار
  • افشار بازیار، مهدی فشارکی صفحات 51-70
    عصر حاضر به عنوان عصر دانش و اطلاعات، با ویژگی هایی مثل افزایش رقابت و پیچیدگی همراه است. سازمان های عصر دانش بنیان، ناگزیر شده اند تا رویکردهای مشارکت و شبکه سازی را در پیش بگیرند. رویکرد شبکه سازی، باعث ظهور مسائل جدیدی برای سازمانها شده است که مواجهه با آنها، منوط به بازنگری در پیش فرضهای قبلی علوم مدیریت، رهبری و سازماندهی است. در این مقاله تلاش می شود تا با نگاهی تحلیلی به این موضوع پرداخته شود و مدلی جهت ارزیابی رهبری مبتنی بر نظریه پیچیدگی ارائه گردد. برای ساخت مدل، فرض شد که هدف اولیه سازمان پیچیده، افزایش قابلیت انطباق و سرعت واکنش برای کسب نتایج نهایی است. در این راستا، نظریه های اصلی مفسر شبکه، یعنی نظریه پیچیدگی و نظریه رهبری پیچیدگی مورد استفاده قرار گرفت. برای تبیین سازماندهی در شبکه، از مفهوم فراساختار و برای تشریح فرایندهای اصلی در شبکه از فرایندهای اصلی نبرد شبکه مدار استفاده گردید. جمع بندی نهایی و یکپارچه کردن اجزای مدل با استفاده ازرویکرد تعالی سازمانی انجام شد. در نهایت یک مدل مفهومی، آزمون پذیر و عملیاتی برای ارزیابی رهبری مبتنی بر پیچیدگی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: نظریه پیچیدگی، ارزیابی رهبری، شبکه
  • مهدی زمانی مزده*، محمد محمودی میمند، محمدحسن کریمی گواشکی، مجتبی سرور صفحات 71-100
    عملکرد به چتری تشبیه می شود، که تمامی مفاهیم حائز اهمیت برای دستیابی به موفقیت و انجام فعالیت ها در سازمان را پوشش می دهد؛ بنابراین ارزیابی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با وجود ارائه الگوهای مختلف، هنوز جای خالی الگویی جامع، متمرکز بر اهداف راهبردی، دارای قابلیت پوشش تمام موضوع-های کلیدی مورد نظر مدیران و همچنین امکان ارزیابی نوآوری های راهبردی سازمان، احساس می شود. این پژوهش با هدف طراحی الگوی توصیف شده انجام شد. برای این منظور، ابتدا با تحلیل مفهومی و فلسفی، مهمترین ویژگی های یک الگوی مطلوب از مطالعات کتابخانه ای استخراج گردید و پس از طرح در گروه کانونی در قالب 5 ویژگی کلی دسته بندی شد. در ادامه با مطالعه 30 الگوی ارزیابی عملکرد و با استفاده از روش تحلیل تطبیقی (در دیدگاه سیستمی) الگوی راهبردی ارزیابی عملکرد سازمانی با 4 لایه ورودی، فرایندها، خروجی و پیامدها طراحی گردید. با توجه به اینکه در دیدگاه سیستمی، تاکید بر هماهنگی و ارتباط بین اجزا است، الگوی منطق نیز برای پررنگ تر شدن بعد جامعیت و سلسله مراتبی بودن الگو مورد استفاده گرفت. برای اعتبارسنجی در مرحله اول، روش هدفمند و قضاوتی مبتنی بر شناخت و خبرگی استفاده شد. در مرحله دوم الگوی اصلاح شده در 21 رده راهبردی سازمان، ارزشیابی عملیاتی گردید. روایی سوال های پرسش نامه پس از پیاده سازی آزمایشی در 3 رده سازمانی بررسی و تایید شد. میانگین امتیازهای پرسش نامه، مقبولیت 78 درصدی مدیران و صاحب نظران را در کل سازمان به همراه داشت.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، الگوی منطق، انعطاف پذیری، پایداری، پویایی، نوآوری راهبردی
  • ناصر نوروزی*، مهدی نریمانی صفحات 101-112
    سیاست گذاری و یا به عبارتی اولویت بندی فعالیت ها در حوزه های مختلف پژوهشی و صنعتی، از جمله مهمترین عوامل افزایش کارآیی در تخصیص بهینه منابع است. با توجه به نوبودن مفهوم پارک های علم و فناوری در کشور و نقش بالقوه ای که این مراکز در دوره گذار به سمت توسعه برعهده دارند، تعیین اولویت های فعالیتی و راهبردی این مراکز باید در راس توجه ها قرار گیرد. به این منظور، در پژوهش حاضر، پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و بررسی آثار پژوهشی مرتبط و مطالعه اسناد ملی از جمله سند برنامه پنجم توسعه، سند چشم انداز بیست ساله و غیره، 17 معیار برای انتخاب صنایع با فناوری برتر، جهت ورود به پارک های فناوری کشور شناسایی و انتخاب شدند. در ادامه به منظور اولویت بندی آنها، پرسش نامه ای مشتمل بر 17 سوال، طراحی گردید و برای اطمینان از جامع و مانع بودن پاسخ ها، در اختیار سه دسته عمده از افراد درگیر در این فرآیند، یعنی سیاستگذاران وزارت علوم، شرکتهای مستقر در پارک و کمیته های جذب پارک های فناوری قرار گرفت. این 17 معیار، با استفاده از نرم افزارSPSS18 و استفاده از تکنیک آماری تحلیل عاملی اکتشافی، در 4 عامل کلی طبقه بندی گردید که پس از مرور آثار پژوهشی مربوط، عنوان های پیشنهادی اقتصادی و فنی، راهبردی، زیرساختها و محیط زیست، برای آن ها درنظر گرفته شد.
    کلیدواژگان: فناوری برتر، ارزیابی، معیارها، پارک های علم و فناوری، پارک فناوری شیخ بهایی اصفهان
  • ابوالفضل باقری، علیرضا بوشهری صفحات 113-140
    در حوزه سیاست گذاری علم و فناوری، مطالعه های زیادی در مورد دستاوردهای همکاری های فناورانه صورت گرفته است. برخی از این مطالعه ها بر اثربخشی سیاست های علم و فناوری تمرکز کرده اند. در کشور ما نیز سیاست های علم و فناوری از طریق مشوق های متعدد بویژه در حوزه فناوری های نوظهور مانند نانو، از همکاری های فناورانه حمایت می کنند. با این وجود در اثر بخشی این سیاست ها تردید هایی وجود دارد.
    در پژوهش حاضر تلاش شد تا عوامل موثر بر دستاوردهای همکاری های فناورانه بررسی شود. برای این منظور، پس از مرور ادبیات، عوامل موثر بر دستاوردهای همکاری های فناورانه در 4 دسته عوامل فردی، سازمانی، نهادی و تعاملات دسته بندی گردید. این مدل از طریق مصاحبه با 20 خبره حوزه سیاست گذاری علم و فناوری و نانو کشور صحه گذاری شد. سپس مدل پژوهش از طریق روش معادلات ساختاری و تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفت. 72 پژوهشگری که در این پیمایش مشارکت داشتند بصورت تصادفی از پایگاه داده ای خبرگان نانوفناوری انتخاب شده بودند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل مرتبط با ارتباطات و تعاملات شامل تعاملات فردی، تعاملات سازمانی، شبکه اجتماعی و شبکه های فناوری تاثیر مستقیم و مثبتی بر دستاوردهای همکاری های فناورانه دارد.
    کلیدواژگان: همکاری فناورانه، نانو فناوری، سیاست گذاری علم و فناوری، مدل سازی معادلات ساختاری، ستاد نانوفناوری ایران
|
  • Mansur Sadeghi, Alireza Sadeghi Pages 1-20
    This study intends to identify the constituent elements of "external factors influencing innovation development model, "identify the relations amongst main elements, and lastly design a comprehensive structure of external factors influencing the innovation development model in research organizations. To design a theoretical framework for research model, taking advantage of relevant literatures and library research and conducting exploratory interviews, the “effective factors” on innovation development in research organizations extracted then evaluated using survey research methodology and questionnaires. The data of the study were collected using questionnaires distributed among three-hundred subjects; and each major component of the conceptual model was analyzed. The structural equation model and LISREL software as research instruments were used to evaluate the causal relations between components of conceptual model. Based on research findings, "competitive intelligence" was the most influential factor through dominating emerging technologies space, absorbing and transferring knowledge from organization’s external environment elements, forecasting before competitors, reaching to future before customers, and predicting market changes. Also taking advantage of science & research centers along with benchmarking, outsourcing, and idea absorption; and considering the "customers" through investigations based on customer needs and his participation in all design processes and innovation creating culture and getting customers’ satisfaction; are the next important influential parameters influencing the innovation development on research organizations.
    Keywords: Innovation development, Competitive intelligence, Customer, Scientific, Research Centers
  • Leila Namdaran*, Alireza Hassanzadeh, Shaban Elahi, Mehdi Majidpour Pages 21-50
    If foresight activity assumes to be an effective activity, so its consequences should have reflected in the policy-making process. This notion emphasizes the concept of foresight as a policy intelligence tool. So far, no framework has been presented to show that foresight influences on policy making process. Therefore, current research tries to provide a framework for aligning technology foresight with policy-making. This research mainly develops the proposed framework by integrating the concepts of evidence-based policy-making and adaptive foresight with the help of a mixed method. The “mixed method” approach used in this study is the sequential exploratory design characterized by collection and analysis of qualitative data followed by collection and analysis of the quantitative data. First, the conceptual framework developed through the qualitative section by meta-synthesis and constant comparative method of analysis (CCM); second, in quantitative section, the quantitative tests used to evaluate the factors, dimensions, and components of developed theoretical framework. To test the proposed model, questionnaires as the data collection tool distributed to a sample of fifteen experts active in the field of foresight and policy-making. The results show that the hypotheses of the study confirmed, and the outcomes revealed that the proposed framework of the study is valid.
    Keywords: Adaptive foresight, Policy intelligence, Evidence, based Policy making, Meta, synthesis, Sequential exploratory approach, Constant comparative method of analysis
  • Afshar Bazyar, Mehdi Fesharaki Pages 51-70
    Features such as competitiveness and complexity characterize current age as the age of knowledge and information. Knowledge age organizations are obliged to conform collaborating and networking approaches. Networking approaches have raised new issues in organizations; to confront these issues, revisiting presumptions in management, leadership, and organizing sciences should take consideration. The main purpose of current research is to investigate these issues analytically. Issues presented as in model. In order to build the ingredients of the model, it supposed that the primary aim of a complex organization is to enhance the adaptability and response speed to achieve the results. In this direction, the main networks interpreting theories - complexity theory and complexity leadership theory - have used. In order to explain organizing in network, the concept of super-structure and in order to explain the main process of the network, the main processes of the net centric warfare utilized too. In order to conclude and integrate the ingredients of the model, organizational excellence approach utilized. Finally, a conceptual, testable, and operational model introduced.
    Keywords: Complexity, Leadership, Network
  • Mahdi Zamani Mazdeh*, Mohammad Mahmudi Meimand, Mohammad Hassan Karimi Govareshaki, Mojtaba Sarvar Pages 71-100
    Function is similar to an umbrella that covers all the concepts important for achieving the success and doing activities; so, it is important to evaluate its performance. Although, several models have been proposed, so far, but yet there is a lack for comprehensive model focuses on strategic goals covers all the key issues needed for the managers, while have the ability to evaluate the strategic innovation. The aim of this study was to present such study conducted based on a qualitative research. First, the conceptual and philosophical analyses performed; second, the most important features of an ideal model of library studies extracted and classified into five general features; then, the strategic model for assessing the organizational performance with four layers (1.input, 2. Process, 3.output, 4.outcomes) designed using the study of 30 models of performance evaluation and using a comparative analysis (in systematic perspective). Since the emphasis of systematic perspective is on coordination and communication of components, the logic model used to highlight the integrity and hierarchical features of the model (4 layers). For validation purpose, first the structured method and a judgment based on knowledge and expertise was used second, the modified model evaluated operationally in 21 strategic groups of organization. The questionnaires distributed to three organizational groups in order to gain the validity. The average scores of questionnaire caused the acceptability of the managers and expertise in whole organization.
    Keywords: Performance Assessment, Logic Model, Flexibility, Sustainability, Dynamic
  • Naser Nouruzi *, Mehdi Narimani Pages 101-112
    Policy-making or in other words, task prioritization in different research and industrial fields are among the most important factors in increasing efficiency for resource allocation. Since the concept of Science and Technology park is new in Iran and has great potential in moving toward development; prioritizing its activities seems so important. In this research aside from the library studies and surveys done on national documents - including law for the fifth development plan, 20 year perspective document for Iran, national integrated scientific scheme and strategic document of evolution for Iran science and technology - seventeen criteria were chosen to select high-tech industries in order to enter to technology parks. These criteria led to compose a questionnaire that was distributed among three influential authorities namely policy-makers at Ministry of Science, Research and Technology, firms located inside the parks and the absorption committee of the park. Data gathered from questionnaires were analyzed using SPSS software and statistical method of factor analysis in order to classify seventeen criteria in four general factors. After reviewing the related literature, the titles: Economic & Technical, Strategic, Infrastructures and Environment suggested for these factors. Finally, a framework for prioritizing high-tech industries introduced in order to enter to Esfahan Sheikh-Bahayee Science & Technology Park.
    Keywords: High Technology, Evaluation, Criteria, Science, Technology Parks, Sheikh Bahaei Science, Technology Park
  • Abolfazl Bagheri, Alireza Bushehri Pages 113-140
    Many studies carried out on the technological collaboration achievements in the field of science and technology policy. Some focus on how science and technology policies work. Iran’s science and technology policies support technological collaboration by providing many incentives especially for emerging technologies as Nano. There are still some debates over the issue whether these policies are effective or not. This research conducted to investigate the affecting factors on achievements of technological collaborations. Given related literature on the topic, affecting factors on technological collaborations classified into four factors: Individual, Institutional, Organizational, and Interactional. Conducting interviews asking about twenty active experts in science and technology policy and nanotechnology sector in Iran ended in the verified model. Next, the research model examined via structural equations and path analysis methods. All seventy-two researchers participated in the survey were randomly selected from Nanotech experts’ database. The results show that interactional factors including social networks, people interactions, organizational interactions and technological networks directly and positively relate to collaboration achievement.
    Keywords: Technological collaboration, Nanotechnology, Science, technology policy, Structural equations modeling, Iran nanotechnology initiative council